Pletení a háčkování

Pletení a háčkování

PLETENÍ - není přesně známé kdy vzniklo. Nejpravděpodobněji se vyvinulo z řetízkového šicího stehu - jedná se o napojování oček rukou nebo pomocí jehly . Definice pletení je vytváření ok z nekonečné nitě pomocí dvou či více jehlic. Egypt je pravděpodobně též kolébkou této textilní techniky která se vyvinula ze síťování, při němž se používaly nejprve kostěné a později železné jehlice. Síťovaná oka byla nahrazena oky pletenými.Jedná se o proplétání nití mezi sebou.

Asi před pěti sty lety byly nejběžnějšími materiály pro pletení bavlna a hedvábí, nikoli vlna. Na středním východě byly tyto materiály daleko dostupnější, než v Evropě. Evropané pravděpodobně začínali plést z vlny, možná ze lnu.
Pletení je zřejmě arabský vynález, podle směru práce. Arabové píší zprava doleva a stejně tak i pleteme řádek. Pletení vzniklo v Egyptě nebo nějaké sousedící zemi (Jeden z prvních pletených oděvů je nalezen v Horním Egyptě v 6. století n. l. ) a rychle se rozšířilo do Evropy. Nejstarší prokazatelně pletené výrobky pocházejí ze 7. století našeho letopočtu z Arábie. Protože jsou tyto výrobky značně propracované, dá se s určitostí předpokládat, že technologie existovala již dlouho předtím. Jak se z Východu pletení rozšířilo do Evropy nelze s určitostí říci. Nejstarší pleteninou nalezenou na evropské půdě je barevně vzorovaná rukavice nalezená na území Španělska. Počátky rozkvětu pletařského umění v Evropě jsou spjaty se Španělskem a Florencií a jsou datovány do 12. století. Pletené zboží, jako rukavice a punčochy, patřilo k vzácnostem a byli jím obdarováváni vysocí církevní hodnostáři a světští panovníci.
Asi před pěti sty lety byly nejběžnějšími materiály pro pletení bavlna a hedvábí, nikoli vlna. Na středním východě byly tyto materiály daleko dostupnější, než v Evropě. Evropané pravděpodobně začínali plést z vlny, možná ze lnu.

HÁČKOVÁNÍ- nelze přesně určit začátek háčkování,je ale pravděpodobné,že vznikalo spolu s pletením.Háčkovat uměly ženy už v době bronzové.V dřívějších dobách se háčkované výrobky používaly při zdobení ženského prádla,zdobení nábytku na což byly hospodyně patřičně pyšné. V 19.století dochází k ocenění háčkovaných výrobků.
Háčkovaná textilie je vytvářena z nekonečné nitě protahováním smyček.Pracuje se s háčkem a posledním okem-smyčkou,která je navléknutá na háčku.Vyjímkou je tuniská technika,kdy se nabírají očka na dlouhý háček,očka se postupně vzájemně proplétají až zůstane poslední očko.Háčkovat lze z příze jemné slabým háčkem a vytvářet jemné výrobky,nebo háčkovat z příze silné větším háčkem a tvořit objemné výrobky.

Pletení a háčkování jsou dodnes velkým koníčkem. Patří k relaxačním činnostem při kterých si báječně odpočinete a ještě navíc vytvoříte originální kousky do svého šatníku.

Materiály na pletení a háčkování:

  • BAVLNA
  • HEDVÁBÍ
  • BAMBUS
  • LEN
  • VLNA
  • VLNA MERINO
  • AKRYL
  • POLYAKRYL
  • VISKOZA